Magyarországon mintegy 400 háziorvosi állás nincs betöltve. Előfordul, hogy hiányoznak eszközök, helyiségek, kevés az ápoló, a védőnő. A szakemberek túlterheltek, nem mindig jut elég idő és figyelem a betegekre.

Probléma továbbá, hogy általában csak akkor megyünk el a háziorvosunkhoz, amikor már nagyon betegek vagyunk. Az állapotunkon javítani ekkor már nagyobb erőfeszítéssel és kisebb sikerrel lehet, ami felesleges terhet ró a betegekre és az ellátórendszerre egyaránt.

Változást elérni csak közös erőfeszítéssel tudunk!

Elsődleges célunk, hogy mindenki megfelelően tájékozott legyen saját egészségi állapotáról, ha akar, képes legyen változtatni az életmódján és rendszeresen részt vegyen a szűrővizsgálatokon. Célunk továbbá, hogy a háziorvosok és munkatársaik, korszerű eszközökkel tudják megelőzni, szűrni a leggyakoribb betegségeket és nagyobb odafigyeléssel gondozni betegeiket. Szeretnénk elérni, hogy minden ember egyformán magas színvonalú szolgáltatásokat kapjon a lakhelye közelében. Igyekszünk vonzóbbá tenni a háziorvosi pályát.

Áttekintjük a korábbi hazai, valamint a nemzetközi tapasztalatokat. A bizonyítottan bevált módszereket beépítjük a megoldási javaslatokba. Elképzeléseinket a gyakorlatban is teszteljük. Ezekre építve hozzásegítjük a háziorvosokat és munkatársaikat ahhoz, hogy feladataikat jobb feltételekkel, maradéktalanul el tudják látni. Ennek részeként javaslatokat dolgozunk ki, és lehetőséget nyújtunk, hogy az átalakított szolgáltatásokat a lakosság véleményezhesse a következő témákban:

 

1Egészségügyi szakemberek, például a háziorvosok, védőnők, ápolók képzésének átalakítása.   6Azonosítjuk azokat az ellátásokat, ahol szükségtelen a háziorvosi beutaló.
2Egyszerűbbé tesszük a krónikus betegek gyógyszereinek felírását.    Hogyan tartható meg az egészség.7
3Hogyan érhetőek el időben és hatékonyan a kockázattal élők.   8Hogyan gondozhatók eredményesebben a krónikus betegek.
4Milyen szakemberek és hogyan dolgozzanak együtt a háziorvossal.   9Hogyan illeszthetők hatékonyan pénzügyi források az átalakított és bővülő szolgáltatásokhoz.
5Milyen ingatlanokban, milyen orvosi eszközökkel és milyen informatikai támogatással végezzék a szolgáltatásokat.   5Jogszabályi háttér rendszerezése a kiszámítható, szabályozott működés érdekében.

 

 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk