Indul a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer

Az idei évben a naponta frissülő Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) előrejelzése mellett online pollennaptár is segíti az allergiások felkészülését a pollenszezonra. Mindez az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése megnevezésű kiemelt Európai Uniós projektnek köszönhető, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) indított. Az NNK Aerobiológiai Hálózatának adatai szerint még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, azonban a pollenszórás július utolsó napjaiban az Alföldön, a fővárosban és annak térségében már elérheti az allergiás tüneteket

Az idei évben a parlagfű virágzás a korábbi évekhez képest később kezdődik. Jelenleg a parlagfű-állomány az ország nagy részén fejletlen, kevesebb a növény és a virágzat, a tövek is alacsonyabbak. Mindennek hátterében elsősorban az időjárás alakulása áll. A májusi, szokatlanul hűvös időjárás feltehetően késleltette a parlagfű csírázását, később pedig a szárazság korlátozta a tövek növekedését.

Mindezek alapján az idei allergiás időszak várhatóan gyengébb lesz a szokásosnál. Az augusztus eleji megjelenést követően a pollenkoncentráció lassú emelkedésére lehet számítani, de a hónap közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható.

Az allergiás tünetek megjelenésére azonban a mérsékeltebb pollenterhelés ellenére is számítani kell, ezért javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

A parlagfűre allergiás betegek nagy száma miatt nagyon fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása az aktuális helyzetről.  Ezért a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképes előrejelzése segítségével bárki naponta tájékozódhat a szezon helyzetéről. A PPRR közvetlenül elérhető a polleninfo.oki.hu weboldalon.

Az allergiában szenvedők könnyebben enyhíthetik tüneteiket, ha előre tudják, hogy melyik allergén virágzik. Ezért az idei szezonban egy online pollennaptár is segíti az időbeni felkészülést. A friss polleninformációk elérhetők itt

Az NNK hivatalos weboldala melletti közösségi oldalak adta lehetőséget kiaknázva idén is igyekszünk a lehető legszélesebb körhöz eljuttatni információinkat. Ezért az NNK kéri a lakosságot, hogy kövessék figyelemmel a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook oldalait.

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk