Minden tizedik magyar allergiás a parlagfű pollenjére. Majdnem egymillió embert érint ez a probléma, amely mára már népbetegséggé vált.

A hazai lakóházak egyharmada 1945 előtt épült. Az ilyen házakban élők felét érintheti a régi csövekből származó ólomszennyezés. Az ivóvízben oldott ólom hosszútávon súlyos egészségkárosodást okoz.

Ön mindkét területen sokat tehet azért, hogy megóvja saját és családja egészségét. Mi ehhez segítséget, eszközöket, tudást adunk Önnek. Az allergiásokat naprakész pollen-információkkal segítjük a védekezésben és személyre szabott előrejelzéssel a várható tüneteik csökkentésében. Ezzel párhuzamosan országosan felmérjük a csapvizek ólomtartalmát, akár az ön lakásában is. Tanácsot adunk, mit tehet, ha ólom van a vízben. Hogyan csökkentheti vagy akár szüntetheti meg teljesen ezt a kockázatot.

 

1   2
     

Az allergiások száma évtizedek óta folyamatosan nő. Hazánkban mintegy 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésekben. A legtöbb tünetet a parlagfű pollenje okozza, egymillió embernek keseríti meg a mindennapjait ez a betegség A parlagfű allergia megnöveli a további allergiák kialakulásának esélyét.

Az allergia nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de emellett komoly társadalmi probléma is. Megterheli az egészségügyi ellátórendszert, a gyógyszerkasszát és a pollenszezonban egyre többen esnek ki a munkából.

MEGOLDÁSOK

 
• Naponta frissülő tájékoztatást nyújtunk az allergiásoknak. Webalapú térképes rendszerrel előre jelezzük a parlagfű pollen koncentrációt. A minél pontosabb előrejelzés érdekében a jelenleg 20 állomásból álló mérőhálózatot továbbiakkal bővítjük.

• Olyan mobiltelefonos alkalmazást fejlesztünk, amellyel az allergiások rögzíthetik tüneteiket, követhetik azok alakulását. A rögzített tünetek és az aktuális pollen adatok alapján személyre szabva előre jelezzük nekik a várható tüneteket.

 

A legtöbb településünkön kiváló az ivóvíz minősége. Az épületen, lakáson belül azonban szennyeződhet. A legfőbb problémát az ólomcsövek jelentik, de gondot okozhat például egy rézcsap vagy akár a vízóra is.

Ólomcsövek többnyire a régi házakban találhatók, ami több százezer magyar családot érinthet. Jelenleg azonban nem tudjuk a pontos számot. Az ivóvízbe beoldódó ólom főleg a magzatokat és kisgyermekeket veszélyezteti, szellemi fejlődésüket károsítja. Hosszú évek alatt a felnőtteknél is kialakulhat például vérszegénység, vesekárosodás.

MEGOLDÁSOK

 
• Több ezer háztartás bevonásával felmérjük a csapvizek ólomtartalmát. A kutatásban résztvevő családoknak ez a vizsgálat ingyenes. Szükség esetén tanácsokat adunk önnek, hogyan csökkentheti az ólomtartalmat.

• A felmérések alapján elkészítjük Magyarország ólomtérképét, ahol cím alapján is tájékozódhat ingatlana érintettségéről. Honlapunkon, egy külön felületen elérhető lesz egy olyan alkalmazás, amelyen ön néhány kattintás után személyre szabott tájékoztatást is kap a teendőiről.

 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk