Az ólom közismert egészségkárosító anyag, de az ivóvíz általi ólom bevitel egészségi hatásait eddig kevésbé kutatták. A csapvíz megfelelő ólomtartalmának biztosításához a végleges megoldást az ólomcsövek, illetve egyéb ólomtartalmú anyagok cseréje jelenti, de addig is a megfelelő fogyasztói szokásokkal és átmeneti intézkedésekkel az ólombevitel jelentősen csökkenthető. Az ólomkitettség szempontjából három nagyobb kockázati szintet határozhatunk meg:

olom magas

Nagyon magas kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Nagyon magas a kockázata, hogy a csapvíz ólomtartalma az épülettömbben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal állapítható meg biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata mindenképp javasolt. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése szükséges.

olom magasMagas kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Magas a kockázata, hogy a csapvíz ólomtartalma az épülettömbben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal igazolható biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata javasolt, az 1945 előtt épült épületekben, különösen a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése javasolt.

olom kozepesKözepes kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Közepes a kockázatú épülettömb. Előfordulhat, hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal igazolható biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata javasolt az 1945 előtt épült épületekben, illetve a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére.

olom alacsonyAlacsony kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Alacsony kockázatú épülettömb. Kis esélye van, hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket, az ólomcsövek jelenlétének kockázata alacsony, egyéb ólomtartalmú szerelvényekből történő kioldódás előfordulhat, de az egészségügyi határértéket meghaladó ólomszintek valószínűsége alacsony.

olom alacsony

Nagyon alacsony kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Nagyon alacsony kockázatú épülettömb. A csapvíz ólomtartalma az épületben nagy valószínűséggel megfelelő.

 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk