Az ólom közismert egészségkárosító anyag, de az ivóvíz általi ólom bevitel egészségi hatásait eddig kevésbé kutatták. A csapvíz megfelelő ólomtartalmának biztosításához a végleges megoldást az ólomcsövek, illetve egyéb ólomtartalmú anyagok cseréje jelenti, de addig is a megfelelő fogyasztói szokásokkal és átmeneti intézkedésekkel az ólombevitel jelentősen csökkenthető. Az ólomkitettség szempontjából három nagyobb kockázati szintet határozhatunk meg:

olom magasMagas kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

A régi városmagokban a vízelosztó hálózatban vagy a bekötővezetékekben lehetnek még ólomcsövek, illetve az 1945 előtt épült épületekben jelentős annak a kockázata, hogy az ivóvízben ólom található, mivel ekkor még nagy arányban építettek be ólomból készült vízvezetékeket. Az ivóvíz ólomtartalma azonban biztosan csak vizsgálattal határozható meg. A projekt során az ún. „nyitott laboratórium” keretében most lehetősége van, hogy ingyenes megvizsgáltassa csapvizét. Az ivóvíz ólomtartalma elsősorban a magzatok és 6 év alatti gyermekekre lehet kedvezőtlen hatással, a mentális fejlődést befolyásolhatja. Amennyiben magas kockázati szintű épületben él családja és saját egészsége érdekében jelentkezzen most a „Nyitott laboratóriumunkba" a jelentkezési lapra kattintva.

olom kozepesKözepes kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Az 1945 után, de 1975 előtt épült épületekben az ivóvíz ólomtartalmából származó kockázat közepesnek tekinthető, mert ebben az időszakban már kisebb arányban alkalmaztak ólom vízvezetékeket. Amennyiben ilyen épületben él, nem zárható ki az ólomcsövek jelenléte. Mivel az ivóvíz ólomtartalma biztosan csak vizsgálattal határozható meg, jelentkezzen most a jelentkezési űrlapra kattintva ún. „Nyitott laboratóriumunkba”, amelynek keretében ingyenesen megvizsgáljuk csapvize ólomtartalmát.

olom alacsonyAlacsony kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

1975 után ólomcsöveket már jellemzően nem építettek be az épületekbe, így ebben az esetben az ivóvíz ólomtartalmából származó kockázat alacsonynak tekinthető. Amennyiben ilyen helyen él, nem várható, hogy ólomcső lenne az épületben. Mivel azonban egyéb ólomforrások is szóba jöhetnek az ivóvíz-hálózatban (pl. egyes horganyzott acél vagy rézcsövek, ólom tartalmú forrasztások, csaptelepek), amelyekből kioldódhat az ólom, ha érzékeny csoportba tartozik , például gyermeket vár vagy kisgyermek él a lakásban javasoljuk, hogy jelentkezzen a projekt keretében biztosított ingyenes „Nyitott laboratórium” programba az alábbi jelentkezési lapra kattintva.

Mit jelent a kék vonallal körbe határolt terület?

A kékkel lehatárolt területek az országos szintű becsléshez kijelölt mintaterület. Ezeken a területeken 6 hónapos feltáró monitoringot végzünk, amelynek keretében a kiválasztott településrészeken a jelentkező lakások és intézmények csapvizéből havi rendszerességgel mintát veszünk és feltárjuk az ivóvíz ólom tartalmát Amennyiben ilyen területen él, a kockázati szinttől függetlenül várjuk jelentkezését az ún. „feltáró monitoring” programba. 

 

Ha kíváncsi, hogy lakóhelye szerint melyik kockázati csoportba tartozik, keresse meg lakóhelyét térképünkön az alábbi linre kattintva!

 

Csapvíz ólomtartalom kockázati térkép

 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss