Magyarországon minden ötödik általános iskolás gyerek elhízott. Náluk már fiatal felnőttként nagyobb eséllyel jelentkezhet cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió. Hazánkban az egészségben eltöltött életévek száma jelentősen kevesebb, mint az Európai Unió legtöbb országában. Folyamatosan romló egészségiállapotunk egyik legfőbb a helytelen életmód. Egy magyar átlagpolgár dohányzik, iszik, nem sportol, túl sokat eszik és rossz minőségű élelmiszert fogyaszt. Sajnos nem egy – igen sok magyar átlag polgár tesz így.

Célunk az, hogy ezen – Önnel együtt – változtassunk. Mondjuk ki őszintén: hazánkban az egészség nem érték. Egészségünk csak akkor válik fontossá, amikor már elveszítettük. Olyankor már mindent megtennénk, hogy visszaszerezzük. Az egészségünk megtartásában saját felelősségünk megkerülhetetlen.

Segíteni szeretnénk Önöket abban, hogy felelősebb, tudatosabb életet éljenek egészségük megtartása érdekében – önmaguk, a gyermekeik, a szüleik, a családjuk érdekében. Az egyén és a társadalom érdekei megegyeznek: Ön hosszabb, teljesebb és boldogabb életet élhet, az ország pedig jelentős összegeket takarít meg, ha kevesebbet kell arra, hogy egészségesebb életmóddal elkerülhető betegségeket kezeljünk.

A Magyarország által is elfogadott WHO „Egészség 2020” stratégiájával összhangban célunk a teljes népesség egészségkultúrájának fejlesztése.

egeszsegfejlesztesi halozat kialakitasaegeszsegtudatossag fejleszteseegeszsegtudatossag fejlesztese 7 18 evesekneklelki egeszseg

 

Egészségfejlesztési hálózat kialakítása

Az Egészségfejlesztési Irodák munkatársainak bevonásával bővítjük az egészséget megőrző szolgáltatásokat, például útmutatót készítünk a csoportos tanácsadás nyújtásához az egészséges  áplálkozás, a testmozgás, az életmód és a lelki egészség témaköreiben. Fejlesztjük a szolgáltatásokat végzők szaktudását, hozzáállását. Kidolgozzuk az hálózat finanszírozásának alapjait. Országosan egységesítjük a szolgáltatások tartalmát.

Egészségtudatosság fejlesztése a családtervezéstől a gyermek 6 éves koráig

A védőnők bevonásával olyan ismereteket és szolgáltatásokat nyújtunk a gyermeket tervező pároknak, amivel saját és születendő gyermekük egészségét is megőrizhetik. Oktatási anyagokkal fejlesztjük a védőnők tudását a gyermeket tervezők és a kisgyermekes családok magas színvonalú gondozása érdekében. Kiemelt célunk a koraszülések számának csökkentése, a szülési hajlandóság növelése.

Egészségtudatosság fejlesztése 7-18 éves korosztály részére

Célunk, hogy az iskolások már ebben a korban tegyenek a felnőttkori egészségükért. A pedagógusoknak kész tudásanyagot és korszerű online oktatási tartalmakat adunk, amivel segítjük egészségre nevelő munkájukat.

Lelki egészség és segítő hálózat fejlesztése

Megtanítjuk az embereknek, hogyan ismerjék fel, ha valaki lelkileg nehéz helyzetbe kerül, és hogyan segítsenek egymáson. Segítünk eloszlatni a depresszióval és más lelki problémákkal kapcsolatos tévhiteket. Lelki Egészség Központok hálózatát építjük ki annak érdekében, hogy a nehézségekkel küzdők időben kaphassanak szakszerű tudást és információt.

 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk