Az elfogyasztott ivóvíz minősége befolyásolhatja az egészségünket, ezért fontos, hogy odafigyeljünk, milyen minőségű folyadékkal látjuk el szervezetünket. A csapvíz nemcsak hasznos ásványi anyagokat, de káros anyagokat is tartalmazhat. Ilyen lehet például az ólom, amely – elsősorban a régi épületekben – a csőhálózatból beoldódva ártalmas mennyiségben is az ivóvízbe kerülhet. A lakosság ivóvíz eredetű ólombevitelének bevizsgálására indít új, országos programot az Országos Közegészségügyi Intézet az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projektjében. A Nyitott labor program célja a régi kiépítésű ivóvízhálózatból származó, és a vezetékes ivóvízben megjelenő ólomtartalom felmérése, egészségre gyakorolt hatásának megismerése, a káros hatások csökkentése. Mindez egy személyre szabott kockázatértékeléssel és tanácsadással kiegészült komplex vizsgálatban valósul meg.

 

 Az ólom egy közismert egészségkárosító anyag, de az ivóvíz általi ólombevitel egészségi hatásai kevésbé vizsgáltak. A csapvizekben jelen lévő magasabb ólomtartalom elsősorban a várandós kismamáknál és a 3 év alatti gyermekeknél okozhat egészségi problémát. A különböző forrásból származó ólombevitel hatására megnövekedő vérólomszint igazoltan káros hatást gyakorol a magzatok vagy kisgyermekek idegrendszerére, és a szellemi teljesítőképesség (IQ) csökkenését eredményezheti.

Ezek a kockázatok a helyes üzemeltetéssel és a megfelelő fogyasztói szokásokkal jelentősen csökkenthetők. A végleges megoldást az ólomcsövek és az ólomtartalmú szerelvények teljes cseréje jelenti, de addig is átmeneti intézkedésekkel az ólombevitel jelentősen csökkenthető.

  • A melegvíz fémoldóképessége nagyobb, így ivás és ételkészítés céljából mindig a hidegvíz vétele ajánlott.
  • A pangó vízben az ólom mennyisége magasabb lehet, így fogyasztás előtt a csapok 1 perces folyatása javasolt. A kifolyatott víz egyéb háztartási célra (mosogatás, dísznövények locsolása stb.) korlátlanul felhasználható.
  • A bevizsgált utótisztító kisberendezések egy része alkalmas lehet az ivóvíz ólomtartalmának eltávolítására.

Az ólomtartalmú csapvíznek nincs különös íze vagy szaga, az egészségkárosító anyag jelenléte biztosan csak vízvizsgálattal határozható meg. A Váltson ólommentesre! elnevezésű lakossági kampányhoz már lehet csatlakozni. A programban most országosan 10 ezer minta díjmentes bevizsgálására van lehetőség, vagyis a lakosok a saját csapvizükből vett mintát eljuttathatják az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltathatják a csapvizük ólomtartalmát.

A díjmenetes bevizsgálás és személyre szabott tájékoztatás kérhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, illetve a programmal kapcsolatos további információ a projekt weboldalán olvasható.

A Nyitott labor program az EFOP-1.8.0- VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú kiemelt projekt részeként a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Mintavételezés megtekinthető az alábbi videón: 

Videó forrás: Mediaklikk/Duna Tv/ Család-barát

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk