Magyarországon több millió ember szenved valamilyen mentális betegségtől. Többségük nincs tisztában a valós problémával; vagy a megfelelő információk hiányában és a megbélyegzettségtől való félelmükben nem akarnak, nem tudnak szembesülni az - akár testi tünetekkel is járó - lelki egyensúlyvesztéssel, pszichés betegséggel. Ezek nemcsak súlyos lelki, társadalmi és gazdasági terhet jelentenek, hanem jelentős kockázati tényezői is a már meglévő betegségek súlyosbodásának, így az életminőség jelentős csökkenéséhez vezethetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) az Egészségfejlesztési Irodákkal (EFI)közösen komoly feladata van ezen a területen.

2017-től kezdődően az országban működő 116 EFI iroda közül 93 lelki egészségre fókuszáló funkcióval bővült ki. Ezekben az irodákban a lelki egészség fenntartását támogató, annak zavarait megelőző tevékenységet végeznek és olyan közösségi programokat nyújtanak, amelyek fókuszában a mentális betegségek megelőzése és korai felismerése áll. Ilyenek például a depresszió és öngyilkosság megelőzését szolgáló foglalkozások, de különböző önsegítő és szenvedélybetegek hozzátartozóinak tartott csoportokkal is segítséget nyújtanak a lakosságnak. Az NNK EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” című projektjének egyik kiemelt feladata, hogy fejlessze a lakosság mentális egészségtudatosságát és az erre épülő támogatói hálózatot, felkészítse az alapellátást a mentális zavarok szűrésére és kezelésére. Mindezeken túl fontos célja, hogy érzékenyítse a lakosságot, csökkentse a megbélyegző attitűdöt és növelje a személyes kapcsolatok védő hatását. Ennek érdekében színvonalas módszertani és szakmai anyagok fejlesztésével és képzésekkel támogatja az EFI-k munkáját. Az itt dolgozó mentális egészséggel foglalkozó szakemberek számára stresszkezelési és kiégést megelőző, valamint pszichológiai elsősegélyről szóló képzést tart, mely tudást az EFI-k dolgozói továbbadják a saját járásukban dolgozó kapuőröknek (pl: tanárok, lelkészek, rendőrök). Az EFI-k hálózatépítését elősegítő képzést és felkészítő napokat is szervez. Emellett a lakosság számára a lelki egészséggel, annak megőrzésével, a mentális zavarokkal és azok tüneteivel, illetve kezelésük lehetőségeivel foglalkozó tájékoztató anyagokat készít. A projekt keretében a mentális betegségek felismerésére olyan hiánypótló szűrővizsgálati modell készül, amely nagyban segíti majd azok időbeni felismerését és primer prevencióját.

Ne feledje, Ön is sokat tehet lelki egészségéért helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, megfelelő mennyiségű alvással, emberi kapcsolatai révén, beszélgetéssel, örömteli tevékenységek beiktatásával, pozitív kommunikációval, jó cselekedetekkel, stressz-levezetéssel, relaxációval! Ha úgy érzi baj van, ne féljen segítséget kérni, időben forduljon háziorvosához, a legközelebbi Egészségfejlesztési Irodához vagy pszichológushoz, pszichiáterhez!

 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk