Tegnap kifogásolt volt a levegő minősége tizenhárom településen. A déli, kora délutáni órákban az ózon koncentrációja jellemzően magas, így a krónikus légúti betegségben szenvedők ekkor légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak. A következő napokban jelentős változás nem várható.

Az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasoljuk a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység végzését a déli, illetve a kora délutáni órákban. Ha tehetjük, akkor a legmelegebb órákban tartózkodjunk beltéri környezetben, ahol az ózon koncentrációja alacsonyabb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által naponta frissülő Levegőhigiénés Index (LHI) 2007 óta hiteles információt szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a légszennyezettség milyen egészségkockázatot jelent a különböző csoportok (pl.: gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi és egyéb, elsősorban szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) számára. Az LHI módosításánál az NNK figyelembe vette az egészséghatás szempontjából legmeghatározóbb légszennyezőket és a nemzetközi tudományos ajánlásokat. Az új módszertan az egészségkockázat szempontjából a legfontosabb légszennyezőket veszi figyelembe. Kikerültek az értékelésből azok a légszennyezők, amelyek koncentrációja jelentősen az egészségügyi határérték alatt van az elmúlt évek mérési eredményei alapján. Naponta frissülő térképes előrejelzésünket, az egészségtanácsokat, illetve a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat elérheti a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk