A következő napokban jellemzően magas vagy nagyon magas lesz a pollenterhelés. Augusztus 27-én a Dunántúl és az Alföld déli részein akár az extrém magas szintet is elérheti a parlagfű virágporának koncentrációja. A parlagfűre érzékenyek tünetei tovább erősödhetnek a következő napokban: előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, orrdugulás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, nehézlégzés, általános fáradtságérzet, enyhe fejfájás.

A parlagfűre érzékenyek a gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett enyhíthetik tüneteiket, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban vagy nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Javasolt kerülni a szabadban történő szárítást.

Jelenlegi ismereteink alapján az allergiások nincsenek nagyobb veszélyben a SARS-CoV-2 vírussal történő megfertőződés szempontjából. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a légúti allergiában szenvedők gyakrabban nyúlnak szemükhöz, orrukhoz, így fokozottan ügyeljenek a megfelelő kézhigiénére, azaz a gyakori kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Emellett a helyes maszkhasználat nemcsak a megfertőződés kockázatát csökkenti, hanem a pollenek ellen is védelmet nyújt.

Az NNK weboldalán és közösségi oldalain az allergiások mellett a szakemberek és az érdeklődők is naprakész információkat találnak. A legfontosabb, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk a tünetek mérséklésének lehetőségeiről, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos információkról, vagy a tévhitekről. Ezért az NNK arra kéri a lakosságot, hogy kövessék figyelemmel az NNK előrejelzéseit, melyek elérhetőek a polleninfo.oki.hu weboldalon, továbbá a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook oldalain is hasznos információkat találnak.

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk