A Népegészségügyi Elemzési Központnak (NEK) köszönhetően a magyar lakosság egészségi állapotának elemzésére szolgáló adatok és térképek váltak hozzáférhetővé. Az Egészségfejlesztési Irodák és a Kormányhivatalok népegészségügyi szakembereinek tartott tájékoztatón és képzésen a NEK-et működtető Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai beszámoltak az informatikai rendszerek használatáról és képzést tartottak a hozzáférhető mutatók helyes értelmezésről.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ „Egészségügyi Ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” című EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú kiemelt projektje létrehozta a Népegészségügyi Elemzési Központot. A NEK-en belül a 18 év alatti népességre vonatkozó adatokat a TUDÁSTÁR, a felnőtt lakosságot érintő információkat pedig a Népegészségügyi Elemző Központ Információs Rendszer (NEKIR) adatbázisa tartalmazza.

A NEKIR-ből a halálozási mutatók és daganatos megbetegedések előfordulásának adatai letölthetők, valamint ezek térképes ábrázolása szintén elérhető a regisztrált felhasználók számára. Az adatok megyei és járási szinten, korcsoportonként és időszaki bontásban is rendelkezésre állnak, így több szempontú, sokrétű elemzésre adnak lehetőséget.

A NEKIR legfőbb célja, hogy szakszerűen feldolgozza, ábrázolja, valamint könnyen és gyorsan hozzáférhetővé tegye a rendszeresen gyűjtött, egészségi állapot jellemzésére szolgáló adatokat. Így segíti a legfontosabb egészségproblémák, betegségterhek azonosítását, rangsorolását - mondta el Dr. Oroszi Beatrix, a projekt szakmai vezetője az Egészségfejlesztési Irodák Információs és Továbbképzési napján.

Hozzátette, hogy a NEK elsősorban azon a szakemberek munkájának támogatására készült, akik a népegészségügy, az egészségfejlesztés és az egészségügy területén a rendelkezésre álló mutatókat elemezve, információt szolgáltathatnak a döntéshozók és a lakosság számára. A NEKIR lehetővé teszi az egészségi állapottal összefüggésbe hozható életmódbeli, környezeti kockázati tényezők feltérképezését is, így segíthet helyi szinten a betegségkockázatok megértésében és a célzott egészségfejlesztési programok, beavatkozások tervezésében is.

A NEK elemzések tartalmának teljes körű felhasználása regisztrációhoz kötött. A regisztrációra a https://efop180.antsz.hu/nepegeszsegugyi-elemzesi-kozpont.html van lehetőség.

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk