Újabb fejlesztések segítik az allergiások mindennapjait

Elindult a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő, térképes Parlagfű Pollen Riasztási Rendszere (PPRR). A PPRR előrejelzése segíti az allergiások felkészülését a parlagfű pollenszezonra. Ebben az évben a napi előrejelzés mellett már óránként is elérhető parlagfű pollenkoncentrációja területi szinten. Az parlagfű pollenszórása augusztus első napjaiban már tüneteket is okozott az Alföld egyes területein.

 Az idei parlagfűpollen-szezon erősségét a meteorológiai helyzet alakulása jelentősen befolyásolja. Augusztus első napjaiban már országszerte tüneteket okozott a parlagfű virágpora. A következő napokban ezek tovább erősödhetnek. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember elején várható.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében vagy alkalmazzák a már bevált terápiát.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) online térkép az idei éven is segítséget nyújt az allergiások számára. Az új, óránkénti előrejelzés ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok megelőzésére és kezelésére, illetve megtervezhetik szabadidős programjaikat. A térképes előrejelzés elérhető a polleninfo.nnk.gov.hu weboldalon.

Az online pollennaptár segítségével a többi allergén virágzásáról itt tájékozódhatnak.

A NNK weboldalán és közösségi oldalain az allergiások mellett a szakemberek és az érdeklődők is naprakész információkat találnak. A legfontosabb, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk a tünetek mérséklésének lehetőségeiről, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos információkról, vagy a tévhitekről. Ezért az NNK kéri a lakosságot, hogy kövessék figyelemmel a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook oldalait.

Nemzeti Népegészségügyi Központ

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk