Ezzel a segédlettel a csapvíz ólomtartalmára vonatkozó eredmények értékeléséhez szeretnénk segítséget nyújtani. Kérdéses esetben, vagy ha további kérdése lenne az eredményeivel kapcsolatban, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kereshet minket.

Nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását az alábbi esetekben:

  • Ha a csapnyitási és a folyatott vízmintában határértéket, azaz 10 mikrogram/liter értéket meghaladó az ólomtartalom.
  • Ha folyatás hatására ugyan határérték alá csökken, de a csapnyitási vízmintában extrém nagy (100 mikrogram/liter feletti) az ólomtartalom.
  • Ha a kifolyatás után vett vízminta ólomtartalma határérték feletti, függetlenül a csapnyitási vízminta ólomtartalmától.

Ilyen esetekben a csapvíz egyéb háztartási (pl. mosogatás, felmosás, szobanövények locsolása) és higiénés célra (pl. fogmosás, kézmosás, fürdés) korlátlanul felhasználtató.

Az alkalmazható megoldási lehetőségekről, illetve az egészséges ivóvíz biztosításának egyéb módjairól az alábbi linken olvashat: ttps://efop180.antsz.hu/tajekoztatok-kornyezeteu/tajekoztatok-kornyezeteu-tajekoztatok.html

A csapvíz csak kifolyatás után fogyasztható:

  • Ha a csapnyitási vízminta ólomtartalma ugyan határérték feletti, de folyatás hatására határérték alá csökken. Legalább 1 perces folyatás javasolt.

A csapvíz az ólomtartalom alapján biztonsággal fogyasztható:

  • Ha a csapnyitási és egy perc folyatás után vett vízminta ólomtartalma is határérték alatti, a csapvíz ólomtartalma az eredmények alapján megfelelő. Az ólomtartalomtól függetlenül fogyasztás előtt mindenképpen javasolt kifolyatni a csapot.

Általános javaslatunk, hogy ivás és főzés céljából minden esetben hidegvizet használjon! A meleg víz és a csőben hosszabb ideig álló (ún. pangó) víz különböző szennyezőanyagokat (az ólom mellett egyéb fémeket, szerves anyagokat) oldhat ki az ivóvízhálózatból. A kifolyatott víz egyéb háztartási (pl. felmosás, szobanövények locsolása, mosogatás) és higiénés célra (pl. kézmosás, fürdés, fogmosás) célra korlátlanul felhasználtató. Egy napi fogyasztásra szánt vizet tárolhat a hűtőszekrényben is, így csak egyszer kell a csapot kiereszteni.

Amennyiben rendelkezik ivóvíz utótisztító kisberendezéssel, és annak kezelt vizét is megvizsgáltatta, és annak eredménye alapján:

  • az Ön által használt víztisztító határérték (10 mikrogram/liter) alá csökkentette a csapvíz ólomtartalmát, abban az esetben a kezelt víz fogyasztható.
  • a kezelt víz ólomtartalma határérték feletti, annak fogyasztását nem javasoljuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a víztisztító ólomeltávolítási képessége a szűrő állapotától (pl. hogy milyen régen használja, mennyi vizet kezeltek már vele) nagyban függ. A forgalmazó által a szűrőre megadott általános élettartam és az ólomeltávolítási képességre vonatkozó élettartam eltérő lehet. A szűrőről a kapacitása végén, a kimerülését követően akár jelentős mennyiségű ólom is leválhat.

A csapvíz ólomtartalmának eltávolítási hatékonyságára vizsgált víztisztító kisberendezések listája itt található:

Tájékoztatók

Tájékoztatjuk, hogy az otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezések alkalmazásának is vannak hátrányai, kockázatai. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatóink az alábbi linkeken elérhetők:

Csapvíz vagy tisztított víz 

Tények és tévhitek a víztisztítókról

Az ivóvízbiztonsági engedéllyel rendelkező termékek listája itt elérhető:

Közegészségügyi főosztály - Hatósági nyilvántartások

További információ olvasható a témáról és az ivóvíz minőségéről az alábbi linkeken:

Plakátok

Tájékoztatók

Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály - Ivóvíz 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk