Fejlesztési cél: Átfogó képet kapjon arról, hogy a táplálkozáskor a minőségi mutatók mellet a mennyiségnek is jelentős szerepe van az energiabevitel és az egészség fenntartása, a megfelelő fejlődés elérése gyermekkorban és a betegségek megelőzése szempontjából. Tudja differenciálni, hogy a táplálékokban jellemzően, melyik fő tápanyagok vannak jelen: fehérjék, szénhidrátok, zsiradékok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és víz. Megérti a helytelen táplálkozás az elhízás és a túlzott soványság közötti összefüggéseket. Tudjon arról, hogy nincs jó vagy rossz élelmiszer vagy étel, csak helytelen étrend és mozgásszegény életmód. Részt vegyen a családi munkamegosztásban, az élményt adó közös munkában. Törekedjen a tervszerű munkavégzés és a vállalt feladatok iránti felelősségérzet kialakítására. Legyen ismerete az alapvető ételkészítési eljárásokról, az elkészítési módokról és törekedjen a konyhai higiéniai előírások betartására. Ismerje a konyhai eszközök, felszerelések rendeltetésszerű használatát és tartsa be a balesetvédelmi szabályokat. Környezetvédelmi szemlélete és magatartása (takarékoskodás az energiával) fejlődjön. Ismerje fel a különböző ételkészítési tevékenységek veszélyes és kritikus pontjait és azok megelőzését. Igyekezzen kreatívan szemlélni a nyersanyagokat és nyitottnak lenni az újabb ételek, ízek felfedezésére.
1. Foglalkozásterv: Tápanyagok aránya, mennyisége, adag. Mennyi is az annyi? Témakörök: Testkép és önértékelés: reális énkép, saját testre vonatkozó ismeretek, genetikai/öröklött adottságok. Egészséges táplálkozás: a minőségi és mennyiségi mutatók jelentősége és szerepe az egészség fenntartása, a megfelelő fejlődés és a betegségek megelőzése szempontjából. A táplálékonként jellemzően jelen lévő fő tápanyagok: fehérjék, szénhidrátok, zsiradékok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és víz. A helytelen táplálkozás az elhízás és a túlzott soványság közötti összefüggések. Egészséges, kiegyensúlyozott étrend legfontosabb szabályai. A tápanyagok, alapanyagok napi elosztása, a gyermektáplálkozás helyes aránya.
2. Foglalkozásterv: Az ételkészítés és tárolás alapjai – Kukták vagy virtuózok a konyhában? Témakörök: Alapvető ételkészítési eljárások, elkészítési módok. A konyhai higiéniai előírások. Konyhai eszközök, felszerelések rendeltetésszerű használata és alapvető balesetvédelmi szabályok. Környezetvédelmi szemlélet és magatartás. Az ételkészítési tevékenységek veszélyes és kritikus pontjai és azok megelőzési lehetőségei.