Fejlesztési cél: Megismerje az energiát adó tápanyagokat és a test felépítésében/életműködésben való nélkülözhetetlen szerepüket. Ismerje fel az ok-okozati tényezőket, hogy a szükségleten felül elfogyasztott zsiradékok és szénhidrátok a túlsúly és az elhízás kockázatát növelik, míg a bőséges fehérjebevitel a vesét, májat terheli meg. Továbbá a kevés, nem elegendő táplálék, hiány- és egyéb betegségeket, túlzott soványságot, rossz tápláltsági állapotot eredményezhetnek. Megismerje a vitaminok és ásványi anyagok fogalmát, valamint a szervezetben betöltött jótékony hatásaikat. Tudjon a legfontosabb vitamin-forrásokról, az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás és a vitaminok, ásványi anyagok kapcsolatáról. Ne csak ismerje, hanem tartsa is be a napi ötszöri étkezést, legyen ismerete a fő- és kis étkezések összetételéről, rendszeres napi ritmusáról. Megismerje a táplálkozási szokásokat, hagyományokat és más nemzetek és vallások étkezési kultúráját. 
1. Foglalkozásterv: Legfontosabb tápanyagaink – Az építők és az energiát adó Témakörök: Az energiát adó tápanyagok és az életműködésekben betöltött szerepeik: a fehérjék, szénhidrátok és a zsírok. Melyik alapanyagnak, ételnek mik a jellemző tápanyagai. A szervezet működéséhez szükséges energia és a tápanyagok kapcsolata. Minőségi és mennyiségi összetevők, túl és alul fogyasztás hatásai egyes tápanyagokból.
2. Foglalkozásterv: Életműködést segítő vitaminok, ásványi anyagok – A szabályozók Témakörök: A vitaminok és ásványi anyagok fogalma, valamint a szervezetben betöltött jótékony hatásai. Legfontosabb források, az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás és a vitaminok, ásványi anyagok kapcsolata. Az információk kritikus szemlélése és értékelése. 
3. Foglalkozásterv: Táplálkozási szokásainkról - Jóból is megárt a sok! Témakörök: Napi ötszöri étkezés. Fő- és kis étkezések összetétele, az étel adagok nagysága, rendszeres napi ritmus. A helyes táplálkozás jellemzői. Táplálkozási szokások és hagyományok (családi szokások, nemzetek, tájegységek étkezési kultúrája). Az egészség és az ételek, étkezési szokások kapcsolata. Minőségi és mennyiségi táplálkozás.

pojekt logo

 

Minden jog fenntartva 2022.