Fejlesztési cél: Megismerje az energiát adó tápanyagokat és a test felépítésében/életműködésben való nélkülözhetetlen szerepüket. Ismerje fel az ok-okozati tényezőket, hogy a szükségleten felül elfogyasztott zsiradékok és szénhidrátok a túlsúly és az elhízás kockázatát növelik, míg a bőséges fehérjebevitel a vesét, májat terheli meg. Továbbá a kevés, nem elegendő táplálék, hiány- és egyéb betegségeket, túlzott soványságot, rossz tápláltsági állapotot eredményezhetnek. Megismerje a vitaminok és ásványi anyagok fogalmát, valamint a szervezetben betöltött jótékony hatásaikat. Tudjon a legfontosabb vitamin-forrásokról, az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás és a vitaminok, ásványi anyagok kapcsolatáról. Ne csak ismerje, hanem tartsa is be a napi ötszöri étkezést, legyen ismerete a fő- és kis étkezések összetételéről, rendszeres napi ritmusáról. Megismerje a táplálkozási szokásokat, hagyományokat és más nemzetek és vallások étkezési kultúráját.
1. Foglalkozásterv: Legfontosabb tápanyagaink – Az építők és az energiát adó Témakörök: Az energiát adó tápanyagok és az életműködésekben betöltött szerepeik: a fehérjék, szénhidrátok és a zsírok. Melyik alapanyagnak, ételnek mik a jellemző tápanyagai. A szervezet működéséhez szükséges energia és a tápanyagok kapcsolata. Minőségi és mennyiségi összetevők, túl és alul fogyasztás hatásai egyes tápanyagokból.
2. Foglalkozásterv: Életműködést segítő vitaminok, ásványi anyagok – A szabályozók Témakörök: A vitaminok és ásványi anyagok fogalma, valamint a szervezetben betöltött jótékony hatásai. Legfontosabb források, az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás és a vitaminok, ásványi anyagok kapcsolata. Az információk kritikus szemlélése és értékelése.
3. Foglalkozásterv: Táplálkozási szokásainkról - Jóból is megárt a sok! Témakörök: Napi ötszöri étkezés. Fő- és kis étkezések összetétele, az étel adagok nagysága, rendszeres napi ritmus. A helyes táplálkozás jellemzői. Táplálkozási szokások és hagyományok (családi szokások, nemzetek, tájegységek étkezési kultúrája). Az egészség és az ételek, étkezési szokások kapcsolata. Minőségi és mennyiségi táplálkozás.