Fejlesztési cél: Tudja, hogy az étrend minősége jelentősen hozzájárul aktuális egészségi állapothoz (pl. vashiány, fogszuvasodás, túlsúly), hatással van az idegrendszerre, amely befolyásolja a tanulás eredményességét, a koncentrációt és az iskolai teljesítményt is. Ismerje meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Tudományos Akadémia által 2017-ben az iskoláskorú gyermekek számára létrehozott új táplálkozási ajánlást az OKOSTÁNYÉR-t. Legyen tisztában azzal, hogy az étlaptervezés komoly szakértelmet igényel, mert az étrend minősége meghatározza az egészségünket, befolyásolja ízlésünket és egészségmagatarásunkat. Legyen képes elemezni, értelmezni a mintaétlapot és saját tapasztalatai alapján tudjon egy-egy étrendi javaslatot tenni. Figyeljen oda és kontrollálja a napi folyadék, a só, cukor és zsiradék mennyiségét az étrendjében. Értse meg, hogy a reggeli étkezésnek milyen szerepe van az egészséges táplálkozásban és a helyes életvitelben. Tudja, hogy az ideális reggeli mit tartalmaz. Legyen tisztában a tej- és tejtermékek fontosságával, a gyermeki szervezetben betöltött szerepükkel. Tudjon az élelmiszerpazarlás hatásairól a környezetre és a gazdaságra. Figyeljen arra, miképpen csökkentheti az élelmiszerhulladékot. Legyen tisztában a maradékok biztonságos felhasználásának módjaival. Legyen szolidáris azokkal, akinek nem biztos a mindennapi, elegendő élelem.
1. Foglalkozásterv: Okostányér 6-17 éveseknek – új magyar táplálkozási ajánlás Témakörök: Az étrend hatása az egészségi állapotra és az iskolai teljesítményre. OKOSTÁNYÉR megismerése. A fő élelmiszer, alapanyag csoportok, szervezetben betöltött szerepük, mennyiségi/étel adagokra ajánlás. Napi folyadék, a só, cukor és zsiradék mennyiségére ajánlás. Napi fizikai aktivitás fontossága. 
2. Foglalkozásterv: Reggelizz, mint egy király! Témakörök: A reggeli étkezés szerepe és összetétele az egészséges táplálkozásban. A tej- és tejtermékek különböző fajtái (fehérje- cukor- zsír- vitamin- ásványi anyag tartalma, előállításuk, eltarthatóságuk) és a gyermeki szervezetben betöltött szerepük. 
3. Foglalkozásterv: Maradék nélkül – Az utolsókból lehetnek az elsők! Témakörök: Élelmiszerhulladékok keletkezésének okai. Az élelmiszerpazarlás hatásai a környezetre és a gazdaságra. Miképpen csökkenthetjük az élelmiszerhulladékot? A maradékok biztonságos felhasználásának módjai.

pojekt logo

 

Minden jog fenntartva 2022.