A kórházakban és a járóbeteg-szakrendelőkben számos kockázat és veszély rejlik a gyógyító folyamatokban mind a betegek, mind az ellátók számára.

Az ismert, nemzetközi adatok szerint minden 10. kórházban fekvő beteg ellátása során előfordul olyan nemkívánatos esemény, amely az ellátáshoz köthető bántalom és nem a beteg állapotából, betegségéből adódó szövődmény. A nemkívánatos események jelentős következményekkel járhatnak mind a beteg és hozzátartozói, mind az érintett ellátásban részt vevő egészségügyi személyzet, az egészségügyi szolgáltató és az egészségügyi rendszer szintjén. A közlemények szerint ugyanakkor a nemkívánatos események 70%-a megfelelő intézkedésekkel megelőzhetővé tehető.

A Betegbiztonság növelésének egyik területe az egészségügyi jógyakorlatok összegyűjtése, fejlesztése, terjesztése, oktatása és a gyakorlatba történő átültetése.

Az általános jógyakorlatok célja, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára részletes iránymutatást adjanak egy adott ellátási folyamat megfelelő intézményi kialakításához, vagy annak felülvizsgálatához és fejlesztéséhez. Céljuknak megfelelően elemeik részben a minőségfejlesztési eszköztárból, részben a változtatásmenedzsment módszertani készletéből származnak. Felhasználásukat ezért elsődlegesen az egészségügyi szolgáltatók azon munkatársai számára ajánljuk, akik az adott ellátási folyamat intézményi kialakításának vagy fejlesztésének tervezői, irányítói és kivitelezői.

Az intézményi jógyakorlatok egy-egy téma mintaszerű megvalósítását mutatják be egyes egészségügyi intézményekben. A példák minden munkatárs számára ötletet adhatnak a saját folyamataik fejlesztéséhez, felmerülő kérdéseik kapcsán pedig elérhetőséget találnak az adott intézmény érintett szakemberével való kapcsolatfelvételhez.

Az egészségügyi jógyakorlatok az alábbi linken érhetők el: jogyakorlatok.betegbiztonsag.info

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk