Az Európai Unió támogatásával megvalósuló Egészségügyi ellátás szakmai, módszertani fejlesztése című, EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 számú (továbbiakban: EFOP-180 projekt) keretében Országos Teleradiológiai Hálózat fejlesztésére került sor.

A projekt keretében létrehozott fejlesztés átfogó célja egy olyan központból menedzselt rendszer kiépítése, amely alkalmas az OKFŐ által felügyelt intézményekben (összesen 79 darab intézmény) működő PACS rendszerekbe integrált képalkotó hely leletezési igényeinek kiszolgálására, és az intézményekben rendelkezésre álló leletezési kapacitás minél optimálisabb kihasználására

A projektben kiépült rendszer eredményeként egymástól függetlenné válhat a felvétel, illetve a leletezést elvégző radiológus fizikai helye. A részben telepített, részben fejlesztett rendszer alkalmas korlátlan felhasználószámban, minden OKFŐ fenntartású kórházban teleradiológia működtetésére. A feladatellátási helyek számára a rendszer csak kis mértékben hoz újdonságot, számukra csak egy vezérlőképernyő jelenik meg, amelyen jóvá kell hagyniuk, hogy az adott felvétel bekerüljön a Teleradiológiai rendszerbe. Úgy a felvételek (képek) mint a leletek az EESZT-n keresztül érhetők el a feltöltő és a leletező számára.

A rendszer révén a strukturált leletezésből adódó átláthatóság okán leletminőség-javulást is hozhat, emellett a szabványosítás felé megtett lépés, hogy az OTH lelet és képtárolás tekintetében az EESZT szolgáltatásaira támaszkodik, ily módon „gazdagítva” az EESZT adatállományát, valamint hosszabb távon lehetővé teszi a mesterséges intelligencia alapú kép és leletelemző munkát.

Az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 projekt keretében, 2023.06.30-ig a rendszer szoftveroldali kiépítése, telepítése és pilot-működés valósul meg. A megvalósítani tervezett rendszerrel szemben elvárás, hogy az intézményen kívüli hálózati kapcsolatokkal rendelkezzen, továbbá feladatütemező és a végrehajtást statisztikázó funkciókkal is bírjon, és a leletezésre váró felvételek disztribútolására is alkalmas legyen.

A rendszernek a projekten túlmutató tovább fejlesztéséhez és hosszú távú hasznosításához jogszabályi változások, felmérések és felelős szakmai munkacsoport létrehozása szükséges.

Az alábbiakban letölthetők: a rendszer kézikönyve és oktatási bemutató videók:

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk