Az Országos Közegészségügyi Intézet EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” elnevezésű kiemelt projektje az „Egészségtudatosság fejlesztése a koragyermekkorban (családtervezéstől a gyermek 6 éves koráig)” munkacsoport keretében „Kutatás, elemzés a koraszülöttség okainak feltárására” elnevezésű részfeladat megvalósításához kutatást tervez Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben és Budapest  X.kerületében. A kutatás megkezdésének első lépéseként felkészítő képzést szerveztünk valamennyi védőnőnek. A képzésre meghívtuk a témában érintett megyei szakmai vezetőket is.

A nap első felében elméleti, tudományos előadások hangoztak el, amelyek célja, hogy olyan ismeretek elevenítsenek fel, amelyeket aztán a gyakorlatban is hasznosíthatnak a védőnők.

A munkacsoport egy olyan komplex felmérést végez a három célterületen, amely hazánkban először vizsgálja a koraszülöttség, fejlődési rendellenességek okait lineárisan és komplexen. Ehhez nap második felében bemutattuk a kérdőívet, illetve azt az online rendszert, amely a felvett adatok rögzítésére szolgál, valamint további kérdőív felvételi praktikákat hallhattak a jelenlévők.

A felkészítő képzéseken három helyszínen összesen 366-an vettek rész. Borsod-Abaúj Zemplén megyében 177 fő, Somogy megyében 103-fő és Budapesten 86 fő. 

 

 

pojekt logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001
„Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése”
kiemelt projekt keretében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

facebooktwitterrss

sz2020 also infoblokk