Fejlesztési cél: Az élelmiszer-higiénia jelentőségének felismerése. A diák megismeri a hasmenéses, hányós betegségek megelőzésének alapjait, az ételfertőzés fogalmát. Tudja és a mindennapi tevékenysége során alkalmazza is a helyes kézmosást. Kisebb horzsolások, vágások sebellátását el tudja végezni, ismeri a földdel szennyeződött sebek tisztításának fontosságát, a tetanusz- fertőzés veszélyét, a steril fogalmat elsajátítja, jelentőségét a sebellátásban megismeri. Tudja, hogy az iskolában hol van az elsősegély felszerelés és mit tartalmaz. 
1. Foglalkozásterv: Fertőző betegségek megelőzése Témakörök: Mikrobák, baktériumok, gombák, vírusok. Hasznos/semleges és kórokozó mikrobák. Állatokon, talajban található hasznos mikrobák. A szervezetünkben, beleinkben élő mikrobák. Fertőzési lánc, különböző átviteli utak. A hasmenéses (enterális) fertőző betegségek és a gyermekkorban leggyakoribb fertőző betegségek elkerülésének módjai. 
2. Foglalkozásterv: Elsősegélynyújtás (sebellátás) Témakörök: A felületes horzsolt, vágott sebek ellátása, fedőkötés felhelyezése. A földdel szennyeződött és mély, szúrt sebek veszélye a tetanusz-fertőzés. Teendő súlyosabb sérülés esetén (felnőtt segítségét kérni). Sebellátás szabályai. Fogalmak tisztázása: horzsolás, szivárgó vérzés, tiszta/ szennyezett seb, fertőzés, bőrön található mikrobák, tetanusz, védőoltás, sebtisztítás, sebfertőtlenítés, fedőkötés, elsősegély felszerelés.

pojekt logo

 

Minden jog fenntartva 2022.